Glassen från Västra Selet

Sedan 2010 tillverkar vi glass i vårat lilla gårdsmejeri. Fram till 2022 mjölkade vi våra kulliga kor och använde den färska feta mjölken till att göra glassmix, idag köper vi in den Norrländska mjölken från Norrmejerier. Den pastöriseras, smaksätts, fryses & tappas sedan upp manuellt i olika förpackningsstorlekar.

Vi erbjuder våra kunder både nya och traditionella smaker & smakkombinationer.

Läs mer om alla våra smaker

 

Tillverkning

Vi köper in mjölk från Norrmejerier, grädde, mjölkpulver, socker, glykos bär, gele, kakao, naturliga aromer, emulgerings- och stabiliseringsmedel. Innehåll och mängd varierar beroende på vilken glass vi skall göra. Vi väger upp och blandar allt i en pastör.

 

Mixen får koka upp och därefter snabbt kylas ned för att sedan mogna över natten. Nästa dag startar vi igång vår glassmaskin som fryser mixen till glass som vi sedan tappar upp manuellt i olika förpackningsstorlekar. Glassen lagras sedan i ett frysrum där den skall frysas in ordentligt, den skall kristalliseras som det heter.

 

Historik:
Enligt gamla Kinesiska skrifter kan man läsa att kineserna gjorde glass i form av saft is (frukt och snö) omkring 3000 fkr. Troligtvis tillverkades glass i Europa redan 400 fkr, då Alexander den store var förtjust i en blandning av honung, fruktsaft och mjölk som man frös i hårdpackad snö.

När Marco Polo återvände från Kina under slutet av 1200 talet förde han med sig recept på en dessert av sorbet typ. Under 1500-talet blev glassen populär i de Europeiska hoven och smaksättningen hade inga gränser.

På 1600 -talet spred sig glassen ut över Europa och en Italiensk bagare med namn Cuteli lyckades ta fram den första gräddglassen tack vare en frysmaskin som han uppfann. Den första glassbaren öppnades i Paris 1676.

I Sverige serverades glassen först på 1700 talet vid Gustav 111:s hov. Kajsa Warg skrev om glass i sin kokbok 1755. Det dröjde ända till 1900 talet innan den spred sig i och blev populär i Sverige.